Advertisement
Novinky
Oblíbené
Anketa
Kupujete si typový projekt?
  
Odkazy
Vyhledávání
Přihlášení
Jméno
Heslo
Zapamatovat
Zapomenuté heslo?
NovinkyProjektyKontakt
NovinkyProjektyKontakt
Novostavba chalupy se stodolou, Křivoklátsko
ImageProjekt zpracovává objekt chalupy v tradičním stylu, která bude sloužit pro bydlení rekreaci a oddych. Jedná se o jednoduchou přízemní stavba se sedlovou střechou o sklonu 45 stupňů a s vikýři na sever a jih. Součástí stavby je objekt stodoly, klasická stavba z plných cihel a výdřev, ukončena sedlovou střechou.

Vstup do domu je v podélné straně (severní) objektu přes zápraží. Zádveří vytváří přechod do obytného otevřeného prostoru, kde je dominujícím prvkem komín s krbem a kamny s pecí. Obytný prostor tvoří otevřený prostor obývací, kuchyň, jídelna. Z obytného prostoru je přístupná v přízemí ložnice s koupelnou a WC.

Image Image

Ze zádveří je přístupná kotelna na tuhá paliva s komínem a skladem paliva. Schodiště jako komunikační prvek tvoří přechod do obytného podkroví domu. Zde jsou situovány čtyři pokoje, dva pokoje na východ a dva na západ, oddělené samostatné WC.

Objekt stodoly je jeden otevřený prostor s venkovními rozměry 9 x 6 metru. Tento prostor bude sloužit pro uskladnění zemědělské techniky a nářadí a pro parkování vozidla. Stodola je pojata jako klasická stavba z plných cihel a výdřev, ukončena sedlovou střechou.

Image Image

Stavba domu na bydlení a rekreaci je ztvárněna jako stavba klasická s charakterem historizujícím v dané lokalitě, která spadá do chráněného území Kokořínska. Objekt přízemní se sedlovou střechou s výrazným prvkem verandy na severu. Povrch stěn vápenné štukové s rozdělením v barevnosti v odstínech okru, výplně otvorů provedeny ve dřevě odstín ořech s kováním mosazným,krov dřevěný s pobitím štítů prkny šířky min 180 mm a lištou přes spáry, v odstínu ořechu natřeno lazurovacím lakem, oplechování v mědi se svedením dešťových vod do jímky s čerpadlem s možností závlahy zahrady.

Krytina střechy  betonová taška v barvě červenohnědé alternativně černé, komíny omítané vápenocementovou omítkou s tradiční hlavicí. Zpevněné plochy provedeny jako mlatové s nahrazením vrchní vrstvy přírodním štěrkem zataženým cementem s vyspádováním od domu a přirozeným vsakem.

Zahrada a sadové úpravy s použitím tradičních rostlin dané lokality.

 Image  Image

Stavba stodoly ztvárněna jako stavba vedlejší s charakterem kombinace dřevo a štuková omítka. Povrch stěn vápenné štukové, výplně otvorů dřevo zpracované jako tesařský výrobek, krov dřevěný hambalkový, štíty pobití prkny odstín ořech s přelištováním spár, oplechování v mědi, krytina střechy betonová taška v barvě červenohnědá alternativně černé granit, vnitřní prostor stodoly otevřený s větráním okny ve štítech, nevytápěný objekt.

S ohledem na chráněné území Kokořínsko bylo pojato celkové řešení dané stavby v kontextu s vazbami na okolní krajinu a její zvlnění. Tento pozemek je zcela svébytný svou topografií výjimečný uprostřed lesů a polí. Tímto je architektonický zásah pojat jako zkoumání vztahu mezi tradiční konstrukcí a přírodou.

< Předchozí   Další >