Advertisement
Novinky
Oblíbené
Anketa
Kupujete si typový projekt?
  
Odkazy
Vyhledávání
Přihlášení
Jméno
Heslo
Zapamatovat
Zapomenuté heslo?
NovinkyProjektyKontakt
NovinkyProjektyKontakt
Zastřešení terasy v podkroví, Kutná Hora
ImageProjekt řeší úpravu terasy, která je zapuštěna do stávající sedlové střechy. Terasa je užívána minimálně a potřeby na obytnou plochu jsou vyšší. Z toho důvodu bylo navrženo zastřešení stávající terasy s prosklenou stěnou čela vikýře orientovanou na východ. Z potřeb co nevětšího obytného prostoru vznikl z několika variant tvar vikýře.



Stávající stav

Image

Stávající rodinný dům je vlastně polovina dvojdomku v lokalitě Dolní Žižkov u silnice Kutná Hora-Tábor. Dům je po rekonstrukci, která řešila zvětšení obytného prostoru pro účely mladé rodiny. V podkroví byly vytvořeny dva dětské pokoje a ložnice rodičů. Velkou část podkroví zabírá otevřená terasa, která je zapuštěna do stávající sedlové střechy. Terasa je užívána minimálně a potřeby na obytnou plochu jsou vyšší, z toho důvodu bylo navrženo zastřešení stávající terasy s prosklenou stěnou čela vikýře orientovanou na východ.

Studie řešení

Bylo vypracováno několik studií řešení, z nihž zákazník volil tu nejvhodnější.

Image Image
Image Image

Návrh řešení

Image Image

Z potřeb co nevětšího obytného prostoru vznikl z několika variant tvar vikýře, který tuto podmínku splňuje. Tento prostor by měl sloužit jako playroom nebo ateliér pro děti. Tvar střechy je zachován, dojde jenom k hmotovému navýšení vlastním vikýřem. Sklony hlavních střech jsou zachovány a navazují plynule na sousední objekt.

Image Image

Zastřešení bude provedeno klasicky z dřevěných hranolů – krokve 100/160 mm, pozednice 140/120.  Vikýř bude také z dřevěných hranolů – krokve 100/160 a 80/120. Při provádění budou používány klasické tesařské spoje. Konstrukce krovu bude zateplena minerální vatou tl.160 mm, a zaklopena SDK alternativně obložena pohledově dřevem. Prostor zastřešený bude otevřený prostor až do krovu – optické zvětšení interiéru.

Prosklení bude provedeno v plastovém rámu s izolačními dvojskly, střední křídla otvíravá a výklopná, boční fixní. Z důvodů bezpečnosti bude před prosklenou stěnou provedeno zábradlí min. 900 mm, pouze v prostoru otvíraných křídel. Do střechy nově vytvořené budou osazeny dvě střešní okna pro prosvětlení prostoru chodby a koupelny přirozeným světlem. Stávající koupelna bude nuceně větraná přes střešní rovinu do exteriéru. Nově bude řešena elektroinstalace v nově vzniklé místnosti s napojením na stávající rozvod.


< Předchozí   Další >